Leef vrij

‘Doe jij mij aanraken?!’

Mijn zoontje valt niet makkelijk in slaap. Hij is een beweeglijk en enthousiast mannetje. Wanneer hij moet gaan slapen vindt hij het jammer dat de dag voorbij is. Al gapend zegt hij ‘ik ben niet moe!’

We hebben verschillende rituelen uitgeprobeerd voor het slapen gaan. In bad gaan, een boekje lezen, even bij hem in bed liggen. Ook later naar bed gaan, middagslaapje weghalen en middagslaapje weer invoeren had geen succes. Hoe krijgen we hem rustig zodat hij lekker in slaap valt?

Ik gebruik zelf verschillende ontspanningsoefeningen om in slaap te vallen als ik merk dat ik nog te actief in mijn hoofd ben. Maar deze oefeningen zijn veel te lastig voor een peutertje van drie jaar oud. Dan dus maar zelf iets uitproberen. 

De peuter-bodyscan
Omdat Tim een beweeglijk kind is vindt hij het lastig om stil te blijven liggen. Hij heeft afleiding nodig. Tim ligt op zijn rug en ik vraag hem zijn ogen te sluiten. ‘Ik ga iets aanraken en dan mag hij zeggen wat ik aanraak!’ Ik pak zachtjes zijn beide voeten vast. Enthousiast zegt Tim; ‘Mijn voeten!’ ‘Goed zo Tim, sluit nu je ogen maar weer. ’Ik leg mijn handen op zijn benen. ‘Mijn benen! ’Zo gaan we langzaam verder tot we de oefening afsluiten met zijn hoofd. 

Tim vind de oefening leuk en hij mag de oefening ook bij mij doen. Daarna doe ik de peuter-bodyscan nog een keer bij hem. Hij valt heerlijk in slaap. Toeval? 
De avonden erna blijven we de oefening herhalen. Tim vraagt er ook zelf om. ‘Doe jij mij aanraken?!’ 
Het beweeglijk mannetje valt tot nu toe nog elke avond rustig aan slaap. Toeval of niet, het is in ieder geval heel leuk om samen te doen!