Leef vrij

Met de stroom mee 

In de training veerkracht bespreken we verschillende thema’s. Één van mijn favoriete thema’s is ‘met de stroom mee gaan’.  

Ik stel me dan voor dat ik in een kano zit te dobberen op het water, lekker met de stroming mee. De zon schijnt heerlijk, het uitzicht is prachtig en met de stroming mee laat ik me overal naar toe stromen. Ik zie de mooiste dingen en mooie dingen overkomen mij.

Er komt iemand tegen de stroming in gekanood, hij is hard aan het werk om de andere kant op te gaan. Met zweet op zijn voorhoofd en een puf geluid gaat hij mij voorbij. En dan volgen er ook andere. Ze zijn allemaal hard aan het werk om tegen de stroming in te gaan. Het is duidelijk dat het ze veel moeite kost. Soms laten ze even los, gaan ze met de stroming mee om even bij te komen. Wanneer ze weer alle moed verzameld hebben draaien ze hun kano weer de andere kant op en gaan ze hard peddelen om weer tegen de stroming in te gaan.

Het maakt me soms wel onzeker of ik het goed doe. Toch wil ik liever mijn energie in andere dingen steken. Want wat levert het me eigenlijk op om tegen de stroming in te peddelen? Ik zal dan alleen maar achteruit gaan en dan kom ik toch niet verder?

Wat ik wil vertellen met dit verhaal is dat we vaak bezig zijn om NIET te zijn waar we ons WEL bevinden. Door niet te accepteren waar je NU bent ga je tegen de stroming in peddelen. Dit kost je veel energie, je wordt moe en uitgeput en je komt uiteindelijk niet verder.

Een simpel voorbeeld is wanneer je in de file staat. Je kijkt naar de klok en je weet dat je te laat komt op je afspraak. De stress komt langzaam naar boven en je voelt deze energie in heel je lijf. Je krijgt boze of verwijtende gedachten en alles in je zegt dat je dat je wou dat het niet zo was. Je bent op dat moment hard aan het peddelen tegen de stroming in. Maar wat levert je dit nu op? De file blijft, je voelt je vervelend en het kost je onnodige energie. Wat zou er gebeuren als je besluit met de stroom mee te gaan? Hoe zou je je voelen als je de radio aanzet en je mee kunt zingen op nummers die je leuk vind? Je de omgeving bekijkt en ineens dingen ziet die je anders niet had gezien? Je zult niet eerder op je afspraak zijn maar ook niet later en de invulling zal je ook geen vervelend gevoel geven.

Wanneer ga jij met de stroom mee en wanneer peddel je hard tegen de stroming in? Ben jij iemand die er ‘het beste van maakt’ of had je het graag allemaal anders gezien?