Leef vrij

Motivatie 

We hebben allemaal doelen. En in ons hoofd hebben we al een beeld gevormd hoe het leven eruit zal zien als die doelen bereikt zijn.
Je ziet jezelf al lopen in een mooie outfit wanneer je 10 kilo bent afgevallen. Of, je rijdt in een mooie dure wagen als je je eigen onderneming hebt opgezet. Je ziet al voor je hoe je kind heerlijk in de tuin speelt als deze helemaal is opgeknapt.   

Om je doel (en)te bereiken heb je naast kennis ook motivatie nodig. In het begin is dit geen probleem. Het beeld dat je in je hoofd hebt over hoe je leven eruit zal zien, is motivatie genoeg en je gaat fanatiek aan de slag!
Maar, er komt een moment waarop dit beeld vervaagt bij tegenslagen.
Bijvoorbeeld wanneer het voor je gevoel te lang duurt om je doel te bereiken. Hierdoor neemt vaak je initiële motivatie af. Op dat moment lijkt de kennis die je hebt niet meer voldoende om je doel te bereiken.
Herken je dit?   

Tv-programma’s spelen in op dit probleem. Denk aan ‘Help mijn man is een klusser’ en ‘Obese’.  Wanneer er iemand is die achter je vodden aan zit, blijf je makkelijker gemotiveerd. In het begin zijn de deelnemers gemotiveerd uit zichzelf; vervolgens worden ze gemotiveerd met hulp van een ander. Deze externe motivatie is helaas niet voldoende op langere termijn. Na het programma vallen de deelnemers weer terug in oude patronen. Ze hebben hun motivatie helaas niet kunnen vasthouden.  
Om je doel te bereiken en in sommige gevallen dus ook te behouden, is interne motivatie nodig. Om jezelf te blijven motiveren is inspiratie nodig.

Wist je dat je vaak dezelfde houding ontwikkelt als je vijf beste vrienden? Je inspireert elkaar en door samen te delen en ervaringen uit te wisselen blijf je elkaar motiveren. Dus zoek vrienden met hetzelfde doel! Waarschijnlijk heb je deze vrienden niet in je omgeving, anders was het ook geen probleem om je doel te halen. Gelukkig is het in deze tijd een stuk makkelijker je motivatie te vinden door het internet. Je hebt facebookpagina’s en app’s die gaan over het onderwerp van je doel die je steeds opnieuw kunnen inspireren. Je kunt lid worden van nieuwsbrieven of op een forum mee praten.  

Je weet nu wat je moet doen om je doel te behalen of te behouden. Laat je inspireren zodat je gemotiveerd blijft. Zoek op internet naar sites die jou hierbij kunnen helpen. Merk je dat je motivatie afneemt, ga dan weer verder op onderzoek uit en vind nieuwe inspiratiebronnen. Dan komt het beeld dat je in je hoofd gevormd hebt over hoe je leven eruit ziet nadat je je doel hebt behaald, steeds dichterbij!  

En nog een extra tip, houd je doelen klein of werk met subdoelen. Als een doel behaald is, hoe klein dan ook, dan geeft dat een goed gevoel en stimuleert het je om weer door te gaan.

>> Gedragsverandering is een traject van lange adem. Eerst zaaien dan oogsten. <<