Leef vrij

Neem je verantwoordelijkheid! 

Het klinkt hard om het te zeggen, maar je moet zelf verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven. Het schrikt anderen vaak af wanneer je erkenning zoekt bij hen over hoe erg het is wat je allemaal is aangedaan. Maar wanneer je zelf verantwoordelijkheid neemt kun je je leven drastisch veranderen. Je leven wordt een stuk ffijner en dit heb je dus zelf in de hand!

Grenzen
Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor je leven, is het belangrijk je eigen grenzen kennen. Weet jij waar je grenzen liggen?
Ik merk dat mijn grens bereikt is wanneer ik moe ben, geïrriteerd, teleurgesteld en/of stress ervaar. Op dat moment wil ik het liefste de ander de schuld geven waarom ik me zo voel. Op dit soort momenten is het hoog tijd om eigen verantwoordelijkheid te nemen!

Accepteren
Acceptatie is ook een vorm van verantwoordelijkheid nemen. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een dierbare. Je kunt  hoog en laag springen, maar er verandert niks aan de situatie. De persoon is overleden en komt niet meer terug. Het is zoals het is en ook jouw leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je mag zeker verdrietig zijn over het gemis van deze persoon, maar daarnaast is het ook belangrijk je eigen verantwoordelijkheid te nemen over jouw leven. Doe je dit niet dan zal je stil blijven staan en andere de schuld geven waarom jij je zo voelt.

Verhaal
Maak een helder verhaal voor jezelf. Wanneer je al een tijd met een en hetzelfde verhaal/overtuiging in je hoofd zit, is het verhaal vaak al wat vervormd. Wat is echt het probleem? Waar heb je daadwerkelijk last van? Voel je je onbegrepen in je relatie/vriendschap of mis je wederzijdse interesse?
Door eerst uit te zoeken wat daadwerkelijk het probleem is, kun je aan de slag. Je zult zien dat er een hoop bijzaken zijn die er niet toe doen.


Actie
Kom in actie! Je hebt voor jezelf helder wat het probleem is. Wat ga je eraan doen?
Ben je ongelukkig omdat je je eenzaam voelt? Ga mensen opzoeken, spreek met vrienden af of volg een cursus.
Geeft je baas teveel werk? Ga dan in gesprek en leg uit waar je tegenaan loopt. Praat erover en zoek eventueel naar oplossingen.
Levert de actie je niks of onvoldoende op? Vind dan weer een andere strategie.
Kom je er alleen niet uit? Bespreek dan je probleem met anderen. Niet om te klagen maar om nieuwe inzichten te krijgen.

Je eigen verantwoordelijkheid nemen is in actie komen. In plaats van in het verhaal te blijven hangen en anderen de schuld te geven ben je nu in beweging om het probleem op te lossen. Wedden dat het ook voor jou werkt?