Leef vrij

Voor Tim is het leven niet zo moeilijk

Mijn zoon wordt dit weekend 1 jaar. Hij heeft in één jaar tijd ontzettend veel geleerd. Hij werd geboren als een afhankelijk klein prulletje en is gegroeid naar een flinke jongen die al heel wat kan! Hij is dan ook erg trots op zichzelf wanneer hij zelf zijn boterham eet, zijn fles vast houdt, zich aan iets optrekt, door de kamer kruipt en nog veel meer.

Ook ik heb veel geleerd het afgelopen jaar. Ik heb elke dag naar Tim gekeken en hem bewonderd in zijn gedrag. De meest simpele dingen trekken zijn aandacht. Een lichtje op de muur, het hangertje van de rits van mijn vest of een klein stukje boterham. Hij bestudeerd alles wat hij ziet zorgvuldig, hij voelt met zijn vingertjes en hij proeft met zijn mond. De keer erop dat hij het weer ziet herhaalt hij dit weer. Hij is tevreden met alles wat hij tegenkomt en het verrast hem steeds weer.

Voor Tim is het leven niet zo moeilijk. Zolang hij voldoende slaap, eten, en een schone luier krijgt en tijd heeft om de wereld te ontdekken is hij erg tevreden. Tim maakt zich geen zorgen over zijn babyvet, of hij genoeg groeit en of iedereen hem wel aardig vindt. Tim maakt ook geen plannen voor zijn dag. Hij begint de dag met een open blik en laat alles op zich afkomen. En alles wat hij tegen komt vind Tim prachtig! Elke avond valt hij voldaan in slaap, het was weer een fijne dag.

Terwijl ik naar hem kijk realiseer ik me hoe makkelijk het leven eigenlijk is. De zorgen die we hebben en de dingen waar we ons druk over maken hebben we zelf gecreëerd. (Uitzonderingen daargelaten.) Tim zijn enige verwachting is dat hij eten krijgt, een dutje kan doen en een schone luier krijgt. Verder heeft hij geen verwachtingen dus ook geen teleurstellingen. Tim heeft geen oordelen, alles wat hij meemaakt verrast hem en dit geeft hem een goed gevoel. Hij heeft geen besef van goed of fout. Het is er bij hem wel… of niet!