Leef vrij

Wat gaat er mis?

Communicatie, iets waar we heel de dag mee bezig zijn. Misschien dat ik dit wel het lastigste vind wat er is. Hoe vervelend is het als je verkeerd begrepen wordt, een boodschap niet goed kan overbrengen of de reactie totaal anders is dan je verwacht.
Ik was vroeger vaak teleurgesteld als een gesprek niet ging zoals ik wenste. Gesprekken herhaalde zich in mijn hoofd en ik kon er niet achter komen wat er mis ging.

We projecteren onszelf op de ander waarmee we in gesprek zijn. Deze projectie komt voort uit de waarde en normen waarmee we zijn opgegroeid. Daarnaast beoordelen we het gedrag van de ander ook op wat jezelf zou zeggen in een situatie. We missen hierdoor een hoop informatie van de ander. Je bent te druk bezig met jezelf en de ander krijgt geen kans.

Wat zou er gebeuren als je jezelf niet projecteert op de ander? Dan mis je ineens een hoop informatie; Waarom is de ander nu stil? Waarom zegt de ander dit eigenlijk? Door zelf geen antwoord te geven op deze vragen kom je erachter dat je eigen helemaal niet weet wat er in de ander om gaat. En hier sla je de spijker op zijn kop! 
In plaats van invulling te geven op het gedrag en reactie van de ander tijdens het gesprek, ga je vragen stellen. Word niet onzeker als de ander stil blijft in het gesprek. Vraag waarom de ander niks zegt en het antwoord zal misschien een hele andere wending geven in het gesprek. Loopt een gesprek niet fijn en voel je je verkeerd begrepen, spreek dit dan uit. Probeer door te vragen om ook de kant van de ander te horen.

Belangrijk, blijf wel geïnteresseerd. Door interesse te tonen laat je zien dat je de ander waardeert en kun je dit ook terug ontvangen.