Leef vrij

'Wie van jullie ervaart weleens stress?' 
Vingers gingen zonder twijfel omhoog.


Vorige week heb ik trainingen mindfulness gegeven aan leerlingen van het Summa College. Het doel van deze training voor de studenten was om ze tools te geven voor een betere concentratie, meer zelfvertrouwen en minder piekeren. Ik was van tevoren heel benieuwd, wat ze ervan zouden vinden. Zou ik ze genoeg kunnen inspireren en laten ervaren wat dit voor hen kan betekenen

Met deze nieuwsgierigheid liep ik het klaslokaal binnen waar de eerste groep al aanwezig was. 15 leerlingen tussen de 17 en 20 jaar zaten in een kring druk in gesprek met elkaar.

‘Fijn dat jullie er allemaal zijn! Ik kom jullie vandaag een workshop geven en voordat ik ga vertellen wat we gaan doen wil ik eerst een oefening met jullie doen’.

‘Je mag comfortabel gaan zitten en je ogen sluiten…’ ‘Haal gewoon adem zoals je altijd doet en voel nu….’

De helft van de groep deed meteen mee met de oefening. De andere jongeren keken nog een beetje om zich heen en ook van deze helft besloten nog een paar om mee te doen.
Na de oefening was het helemaal stil in het lokaal. Er heerste een ‘relaxte sfeer’.

‘Wie van jullie ervaart weleens stress?’ Vingers gingen zonder twijfel omhoog.

‘Hoe voelt stress?’ Ook hier wisten ze makkelijk een antwoord op te geven.

‘Hoe zou het zijn als je minder stress zou ervaren?’ Dat vonden ze wel goed klinken.

Een uur lang zijn we bezig geweest met ontspanningsoefeningen en opdrachten om zich bewust te laten worden hoe ons brein werkt. Net wanneer ik dacht dat er een leerling geen interesse had in de workshop werd deze ineens wel fanatiek bij een andere oefening.
De leerlingen herkenden zich in de onderwerpen.
Het was een stuk rustiger geworden in het lokaal.

Na de trainingen ging ik met een goed gevoel weg. Wat zou het fijn zijn als ik een paar jongeren heb kunnen inspireren vandaag.