Leef vrij

Decemberstress

De caissière is duidelijk onervaren en het tempo is traag doordat er steeds iets fout gaat. Wij lijken stil te staan in de rij. Achter mij hoor ik gepuf en gezucht.
Wanneer onze ogen elkaar ontmoeten, vertelt ze mij dat ze altijd de verkeerde rij pakt. Ze heeft haast en praat verder over wat ze allemaal nog moet doen voor het sinterklaasfeest. Haar verslag vervolgt ze met een opsomming van alle drukte in de decembermaand. 
‘Maar mevrouw, is het dan geen cadeautje dat u nu even verplicht niks kunt doen!?’ 
Ze kijkt me vol onbegrip aan. ‘Ik heb hier geen tijd voor’, herhaalt ze nog een keer. 

Ik hoor meer geluiden om me heen van mensen die het idee hebben geleefd te worden deze maand. Ze krijgen alle bezoeken nog maar net ingepland; ze zijn druk met het kopen van cadeautjes en het uitzoeken van recepten voor het diner. De boodschappen moeten in huis worden gehaald en natuurlijk ook de kerstboom. 
‘Ik heb de kerstboom 2 weken geleden gezet, dan heb ik dat alvast gehad!’ vertelde mij nog iemand.  

In augustus lagen de pepernoten in de winkel en half november hoorde ik de eerste kerstliedjes op de radio. Steeds vroeger worden wij eraan herinnerd dat de feestdagen er weer aankomen. De media tonen hoe een perfecte feestdag eruit moet komen te zien en wij voelen steeds meer de hoge verwachtingen.

Voor wie doen we dit eigenlijk? 

Ben lief voor jezelf en je gezin. Plan niet teveel in de maand december; er is al genoeg te doen zonder extra activiteiten. Maak een overzicht van hoe de maand december is ingevuld. Het je voldoende vrije dagen ingepland? Het geeft rust om een dag samen thuis te zijn en ‘niks’ te doen.

Heb je op allebei de kerstdagen een kerstdiner met familie? Hoe zou je het vinden als er een paar dagen tussen zitten? Bespreek met je (schoon)familie dat het fijn zou zijn als je de kerstviering samen met hen bijvoorbeeld in het weekend houdt. Dit geeft niet alleen jou rust maar ook je kinderen (een overprikkeld kind is voor niemand fijn).

Zorg voor een goede voorbereiding. Het is niet fijn om steeds te denken aan wat je niet mag vergeten. Schrijf alles op. Maak een boodschappenlijst zodat je niet last-minute nog naar de winkel moet. Een goede voorbereiding zal je veel rust in je hoofd geven en dan kun je echt genieten van de feestdagen!

Fijne Kerstdagen en een veerkrachtig Nieuwjaar!