Leef vrij

Het ritme van de maatschappij.

Ze slaat hard op de trom en wij stappen in het ritme mee op de plaats. Het ritme versnelt en uiteindelijk kunnen we haar niet meer bijhouden. Met een serieus gezicht kijkt ze ons aan: ‘Frustrerend hè?!’

Ik ben bij een lezing van Hanneke Poot over het lezen van lichaamstaal bij kinderen. Ze gebruikt deze oefening om ons te laten ervaren hoe wij onze kinderen meenemen in ons tempo. We snappen het. Bij het napraten met andere ouders hoor ik iemand zeggen: ‘Het is belangrijk dat mijn kind mee kan in het ritme van deze maatschappij.’ Deze uitspraak laat ik even bezinken. 

Het tempo waarin we leven gaat steeds sneller. We hebben hoge verwachtingen van onszelf en anderen. We rennen alle kanten op en kunnen het ritme niet meer bijhouden. Dus vraag ik me af waarom ik als ouder zou willen dat mijn kind mee kan gaan in het ritme van deze maatschappij?

Hoe hoger het tempo, hoe meer of vaker je tijd nodig hebt om te herstellen. Het klinkt heel simpel maar in de praktijk bakken we daar niks van. We zijn slecht in het maken van keuzes omdat we niks willen missen. We willen werken, een gezin, sociale activiteiten en nog veel meer met elkaar combineren. En het lukt. Met een goede planning blijven we in hoog tempo van het één naar het ander gaan.  En wat is het dan heerlijk om ‘s avonds even lekker op de bank te hangen, met de tv aan en ja, dan zoeken we toch de prikkels weer op.

We voelen ons moe. Uitgeput. Stress. Burn-out. De nieuwe ziekte van deze tijd.  Algemeen bekend. We kunnen het ritme niet meer bijhouden; sterker nog het ritme is zoek.

Het tempo waar we in leven gaat steeds sneller. Toch ben jij degene die bepaalt of je hier heel de dag in mee blijft gaan. Stap af en toe uit dit hoge tempo en ga weer op zoek naar je eigen ritme. Laat b.v. de auto staan en neem alle tijd om naar je werk te fietsen. Maak een wandeling in je (werk-) pauze. Doe een paar keer per dag een ontspanningsoefening. STOP een paar keer per dag! 


En, doe dit vooral wanneer je nu denkt: ‘Maar daar heb ik allemaal geen tijd voor!’ 


Lees ook mijn andere blogs.